15 хв тому!Отримають на 1 тисячу гривень більше: Українців за тиждень чекає масштабний перерахунок пенсій

Без рубрики

В Україні з 1 березня збільшення у розмірі близько 1 тис. грн до пенсії зможуть отримати ті, у кого виплата, що порахована за формулою, становить близько 5 тис. грн. Кожен пенсіонер отримає індивідуальну суму збільшення, вона залежатиме від цілого ряду показників.

Повна пенсія (яку українець отримує на руки) складається з того розміру виплати, який розрахували за формулою, та всіх можливих надбавок. Підвищуватимуть внаслідок індексації не повну пенсію, а саме той розмір, який розрахували за формулою.

Отже, згідно з формулою та можливим підвищенням на 20% (оцінки озвучені в Мінсоці, також є припущення, що індексація буде на рівні 22-24%):

  • збільшення 800 грн до пенсії отримає той українець, у якого зараз пенсія становить 4 тис. грн.
  • без збільшення залишаться ті, хто вийшов на пенсію за спеціальними правилами (серед них чиновники), а також українці, які за формулою заробили на пенсію, розмір якої нижчий за 20%;
  • збільшення в 1 тис. грн отримають ті, у кого пенсія за формулою становить близько 5 тис. грн.

Індексація пенсій відбудеться у березні. Вже підвищені виплати українці, ймовірно, отримають уже у квітні. Точний розрахунок, умови підвищення тощо. стануть відомі вже найближчим часом.

Погана новина полягає в тому, що це буде чи не єдиним суттєвим підвищенням виплат у складному 2023 році. Через повномасштабну війну, яка розв’язала Росії, українська економіка втратила левову частку ВВП, скоротилися надходження до бюджету, знизилася кількість робочих місць.

Залишити відповідь