Цеpковне свято 25 січня: що сьoгодні категоpично не можна говоpити, щоб не стaлася біда

Без рубрики

Яке сьогодні свято відзначають віряни, заборони дня і в кого іменини.

25 січня за новим церковним календарем згадують святителя Григорія Богослова, архієпископа Константинопольського. У народному календарі – Григоріїв день.

Чим прославився святий і з якими проханнями до нього звертаються, що можна і не можна робити, а також що відзначають у православній церкві 25 січня за старим стилем – розповідаємо в матеріалі.

25 січня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

25 січня (7 лютого за старим стилем) – день пам’яті святителя Григорія Богослова, якого вважають одним з Отців церкви.

Григорій Богослов народився 329 року, в провінції Каппадокія (зараз це територія Туреччини). Виховувався він у християнській знатній родині, навчався в Афінах, де познайомився з майбутнім святителем Василем Великим і кілька років жив у його обителі. Повернувшись додому, Григорій прийняв сан священика, хоча й не хотів, але батькові не став заперечувати.

Після смерті батьків Григорій сильно захворів – у його оточенні думали, що він не одужає. Але священик вижив і знову усамітнився у своїх молитвах. Ще одним ударом була смерть друга Василя Великого. Після цього до Григорія звернулися жителі Константинополя – попросили приїхати, щоб відстояти релігію в супротивників християнства, і Григорій присвятив частину свого життя цій боротьбі, а потім повернувся в Назіанз і очолив там паству.

Останні роки життя святитель багато писав – його спадщина вважається надбанням православ’я. Загалом Григорій створив 243 послання, 507 духовних віршів і 45 проповідей, серед них – автобіографічні твори “Про долю”, “Про страждання моєї душі”, які вважають літературними пам’ятками. Церква вшановує Григорія під ім’ям Богослов – це ім’я раніше було дано лише улюбленому учневі Христа Іоанну Богослову.

Свято 25 січня за старим стилем – день святої Тетяни Римської.

Про що говорять прикмети на 25 січня

У народному календарі 25 січня – свято Григорій-весновказівник або Григоріїв день. За його прикметами судять, яка буде погода:

який день до полудня – такою буде перша половина зими, що залишилася:
синиці почали співати – будуть морози;
сильний снігопад – до ранньої осені.
Григорів день здавна вважається сімейним, у цей час заведено ходити в гості до рідних і близьких.

Що не можна робити 25 січня

Що сьогодні не можна робити:

сваритися, скандалити, з’ясовувати стосунки;
пліткувати і даремно базікати;
хвалитися своїми заслугами і добрими справами;
відмовляти в допомозі.

Вважається, що особливо обережним у цей день потрібно бути зі словами, особливо поганими – сказане може збутися. За народними прикметами також не варто ділитися планами, стригти волосся і нігті та важко працювати.

Що можна робити 25 січня

У день Григорія Богослова добре відвідати церкву, а якщо немає можливості, то помолитися вдома. До святителя звертаються у важкі моменти, просять зміцнити здоров’я і дух, допомогти у вихованні дітей, вважається, що святий сприяє фінансовому благополуччю тих, хто звик працювати. Також святого Григорія просять допомогти в пошуках другої половинки. Цього дня прийнято таємно робити благі справи – все зроблене повернеться в більшому обсязі.

25 січня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Дмитро, Анатолій, Степан, Василь, Григорій, Петро, Віталій.

Джерело

Залишити відповідь