Нарешті!0т і все! Паша-Мерседес в печалі. вечором СБУ завершила розслідування щодо митрополита УПЦ

Без рубрики

Служба безпеки завершила розслідування щодо колишнього намісника Києво-Печерської Лаври, митрополита УПЦ (МП) Павла. Його звинувачують у виправдовуванні збройної агресії Росії та порушенні рівноправності громадян, залежно від релігійних переконань.
Про це інформують пресслужба СБУ та Київська обласна прокуратура.

Обвинувальний акт щодо екснамісника Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебедя) скерований до суду.

За матеріалами СБУ, митрополиту інкримінують дві статті Кримінального кодексу України:

ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно);
ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, вчинене службовою особою повторно).
Санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як стверджують в СБУ, митрополит неодноразово публічно заперечував існування України як суверенної держави.

Будучи службовою особою релігійної організації — намісником Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Чоловічий монастир Української Православної Церкви, він представляв агресію РФ як внутрішній громадянський конфлікт. У телефонних розмовах з вірянами своїми висловами клірик розпалював національну, регіональну та релігійну ворожнечі. Це підтверджено висновками відповідних експертиз.

Крім того, за даними слідства, священнослужитель робив заяви, які виправдовували дії держави-агресора. У своїх виступах він ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них. Також встановлені факти спілкування митрополита зі свідком у кримінальному провадженні, попри відповідну заборону на це у рішенні суду.

Що відомо про справу проти екснамісника Києво-Печерської Лаври Павла
1 квітня 2023 року СБУ вручила підозру наміснику Лаври та митрополиту УПЦ Павлу (Лебедю) за двома статтями кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ).

Того ж дня, 1 квітня 2023 року, Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід колишньому намісникові Києво-Печерської Лаври, митрополитові УПЦ Павлу (Лебедю). Суд задовольнив клопотання прокуратури про цілодобовий домашній арешт. Крім того митрополита зобов’язали носити електронний браслет. Згодом це рішення апелювали.

СБУ заявила про викриття нових фактів підривної діяльності проти України від митрополита УПЦ Павла Лебедя. Екснаміснику Києво-Печерської Лаври 13 липня оголосили нову підозру за двома статтями Кримінального кодексу: заперечення збройної агресії РФ і порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно.

13 квітня митрополит Павло звернувся до Офісу омбудсмана щодо порушення права на свободу совісті, віросповідання та дискримінації.

29 травня митрополиту Павлу продовжили запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 1 липня. Після його знову продовжили на два місяці.

14 липня Митрополиту УПЦ Павлу суд змінив запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 14 серпня або заставу у розмірі понад 33 мільйони гривень.

7 серпня 2023 року митрополита Української православної церкви Павла (Лебедя) випустили з-під варти. За нього внесли заставу у розмірі 33,3 млн гривень.

Солом’янський районний суд 11 серпня продовжив строк дії обов’язків для митрополита УПЦ Павла (Лебедя) на 2 місяці.

14 серпня митрополит УПЦ МП Павло потрапив до лікарні. Йому діагностували гострий інфаркт міокарда.

Джерело

Залишити відповідь