27 квітня — Лазарева субота: воскресіння праведного Лазаря. Що слід зробити в цей особливий день

Без рубрики

27 квітня, православний світ відзначає Лазареву суботу, коли Ісус Христос воскресив Лазаря. Це субота, яка припадає на шостий день Великоднього посту та святкується перед Вербною неділею. Цікавим є те, що в сучасному світі дати не збігаються з історичними, бо Лазаря воскресили за два місяці до входу Сином Божим у Єрусалим. На сьогоднішній день ці святкові дати нероздільні.

Згідно з історією, Лазар був другом Ісуса Христа. Він проживав разом із своїми сестрами Марфою та Марією неподалік від Єрусалиму, в невеликому містечку Віфанія. Одного разу до Христа дійшла сумна звістка про смерть його найкращого друга й він відправився туди. Через чотири дні Син Божий прибув до печери в якій був похований Лазар. Він звелів відсунути камінь, що заважав зайти до печери, помолився та звернувшись до свого друга промовив « Лазар! Йди геть!». І тут  відбулося чудо, померлий воскрес та вийшов з печери.

Ця звістка швидко рознеслася по Іудеї. Іудейців окутав страх, вони побачили, як люди повірили в Сина Божого, тому вирішили його вбити.

Воскресіння Лазаря є одним із найбільших чудес за часів служіння Ісуса Христа. Це свідчить про те, що Господь може все. Йому підвладні життя та смерть, головне вірити в нього й виконувати всі заповіді.

Святий Лазар після воскресіння жив ще 30 років та проповідував віру у Бога на остові Кіпр. Мощі після його смерті поклали до ковчега з надписом «Лазар чотириденний, друг Христовий».

Під час правління імператора Візантії, мощі святого перенесли до Константинополя та побудували на гробниці храм в його честь. Церква була побудована в 890 році. В середині знаходяться 2 саркофаги, в один з яких колись поховали Лазаря. Ковчег виявили через 1000 років з побудування храму.

Традиції в цей день.

В суботу ввечері люди ходять до церкви святити вербу. Саме тому цю суботу ще називають Вербною.

У слов’ян символом свята вважається верба. Її порівнюють з пальмовими гілками, які стелили під ноги Ісусу Христу, коли він увійшов до Єрусалиму.

Верба є першим деревом, яке розцвітає весною. Це символ воскресіння усього живого для цвітіння та плодоношення.

Залишити відповідь