Приг0ломшуюча заява!Годину тому!Новий переділ світу: що насправді сказав Путін у зверненні до Федеральних зборі

життя, Політика, світ, цікаво


Messenger
Twitter
Відправити лист
Очільник Кремля хоче переглянути підсумки Другої світової, наново перекроївши світову мапу.

Войовнича накачка кремлівською пропагандою інформаційного простору і безпрецедентне стягування російських військ до українських кордонів спрацювали. Щорічного звернення хазяїна Кремля до Федеральних зборів без перебільшення побоювалися всі, особливо в Києві, очікуючи ледь не відкритого

Путіну потрібна ще одна війна, і це знову може бути Україна: європейські експерти
оголошення війни Україні. А щонайменше – заяви про відновлення СРСР-2:0 – приєднання Білорусі та окупованих ОРДЛО. Цього не сталося, а промова Путіна була схожа радше на передвиборчу програму “Единой России”. Але головне зрештою прозвучало – Путін нагадав про свою ідею саміту постійних членів Радбезу ООН для вироблення нової системи безпеки. Це, по суті, Ялта-2 – новий переділ світу, яким Москва хоче легалізувати анексію Криму і перекроїти світову мапу за сферами впливу.

ТСН.ua розбирався, чи можна вважати ризик широкомасштабного російського вторгнення відкладеним, та чи готовий Путін прийняти виклик Зеленського.

VIP-агітатор “Единой России”
Сенсаційним чергове звернення Володимира Путіна до Федеральних зборів не стало, якщо порівнювати наприклад із промовою 2018 року, коли очільник Кремля відверто погрожував Сполученим Штатам новими гіперзвуковими ракетами. Проте навіть тоді світ це сприйняв як божевілля, адже новітні зразки озброєнь майбутнього – це не про Росію. Чого тільки варта заздрість Москви щодо спроможностей турецьких безпілотників Bayraktar.

Цьогоріч про “велич” і “міць” російської армії Путін звичайно ж згадав. Але левову частку свого виступу присвятив саме внутрішнім проблемам. Склалося враження, що він вступив радше у ролі VIP-агітатора “Единой России” напередодні вересневих виборів до Держдуми, розкидаючись грошима направо і наліво. Путін пообіцяв по 10 тис. рублів (близько 3700 грн) на кожну дитину шкільного віку, повертати батькам половину вартості путівок у дитячі табори та по 6350 рублів (близько 2350 грн) на місяць нужденним вагітним жінкам.

Прозвучали також і нотки “побєдобєсія”, ну куди ж без них. Зокрема Путіна здивували шкільні підручники з історії, де не йдеться про Сталінградську битву. Тобто, фактично він закликав переписати шкільну історію так, як хочуть в Кремлі.

Перший заступник директора Центру “Нова Європа” Сергій Солодкий нагадує, що цільова аудиторія нинішнього звернення – це громадяни Росії. А росіян, як показують соцопитування, геополітичні авантюри Кремля зараз турбують найменше.

“Їх турбує передовсім зростання цін, бідність, зростання соціальної несправедливості. Можливо, телевізійна істерія останніх місяців дещо змістила пріоритетність тривог пересічних росіян, але навряд чи дуже суттєво. Нагадаю, що і довіра до Путіна останнім часом йде по низхідній. Зверніть увагу, як він підходив навіть до міжнародного блоку у своєму зверненні: через зауваження, що мета зовнішньої політики – це мир і стабільність для “благополуччя громадян”. Весь пропагандистський дискурс Росії вибудовувався навколо ідеї, що Росія буде не нападати, а оборонятися, захищати. Тому виступ Путіна логічно вписувався у створену інформаційну картинку”, – каже ТСН.ua Сергій Солодкий.

Закони джунглів
Дійсно, зовнішній політиці у своїй промові Путін відвів зовсім мало часу. І Україну згадав лише опосередковано. Але треба вміти читати між рядків.

Читайте також:
Помилка НАТО щодо ненадання Україні ПДЧ 13 років тому та міф про територіальні спори: інтерв’ю з очільником МЗС Латвії

По-перше, хазяїн Кремля глузував із Заходу, мовляв, Росія поводить себе “надзвичайно скромно”, коли йдеться чи-то про “державний переворот в Україні”, чи-то “спроби замаху на Лукашенка”.

У четвер, 22 квітня, Володимир Путін прийматиме в Кремлі самопроголошеного президента Білорусі. Відбувається це на тлі

“Він вас дурить”: у США і Польщі відповіли на звинувачення у причетності країн до спроби замаху на Лукашенка
замаху на Лукашенка, як заявили в Москві, американськими спецслужбами разом з українськими націоналістами, який героїчно попередила російська ФСБ. Білоруські експерти вважають це зрежисованою постановкою самих же російських спецслужб, щоб змусити Лукашенка погодитися на союзну з Росією державу. Тим паче, що й сам Лукашенко заявив про якесь дуже важливе рішення, про яке скоро оголосить.

По-друге, Путін порівняв себе з Шерханом із “Книги джунглів” Кіплінга, навколо якого “крутяться дрібні Табаки”. Цією алегорією він фактично дав зрозуміти, що рівня йому тільки Сполучені Штати в особі чинного президента Джо Байдена. Тобто, жодні заклики Володимира Зеленського і спроба взяти Путіна “на слабо”, пропонуючи зустрітися в будь-якій точці Донбасу, де триває війна, не спрацюють.

У Кремлі вкотре дають зрозуміти Зеленському, що сприймають Україну, як васала, долю якого вирішуватимуть без нього. І Путін вже давно вигадав, як це зробити – провести саміт постійних членів Радбезу ООН, про що він заявив у зверненні до Федеральних зборів.

За словам Сергія Солодкого, Путін прагне переформатувати світовий порядок за допомогою оновлення чи актуалізації Гельсінського заключного акту (підписаний 1975 року документ про політичні і територіальні підсумки Другої світової), про що багато говорилося ще 2014 року. За словами експерта, Росія прагне, аби новий документ зафіксував нинішні кордони – відповідно, аби Крим було визнано російським, тому, як бачимо, Росія від свого задуму не відмовилася – пропонує це робити в рамках зустрічі лідерів постійних членів РБ ООН.

По-третє, він пригрозив всім, хто перетне червоні лінії, які Москва сама встановить, що вони “пошкодують про скоєне так, як ніколи раніше не шкодували”. Фактично це була відповідь президенту Франції Еммануелю Макрону, який нещодавно заявив про червоні лінії, які ЄС має встановити для Росії.

Міністр закордонних справ України 2014-2019 рр. Павло Клімкін каже, що жодної розрядки напруженості очікувати не варто. Спецоперація проти України щодо нарощування тиску продовжуватиметься. Це буде постійне бажання качати ситуацію, використовуючи в діалозі зі США.

“А натяком на Білорусь Путін хоче повернутися до зрозумілої логіки сфер впливу. Путін продовжить гратися в “кішки мишки”. Він вважає себе Шерханом, як ми чули, а всіх інших – шакалами. А рівним собі – тільки американців, і виключно з ними буде говорити. Тобто, цим він чітко показав, з ким буде говорити, а кого використовуватиме як інструмент, що саме він встановлюватиме червоні лінії, і що вони будуть жорстко діяти, якщо вважатимуть, що є загроза їхнім інтересам”, – сказав ТСН.ua Павло Клімкін.

джерело

Залишити відповідь